Ajankohtaista

ETELÄ-ESPOON ELÄKELÄISET – YKSINÄISYYDESTÄ VAPAATA TOIMINTAA 60 VUOTTA

Kulunut vuosi on ollut yhdistyksellemme työntäyteinen. Näin kuuluukin olla, sillä tämä vuosi on yhdistyksemme 60-vuotisjuhlavuosi. 8.4. vietimme 60-vuotisjuhlaa, jonka laajan ohjelman olimme itse tuottaneet. Satapäinen juhlavierasjoukko sai nauttia kerhojemme laadukkaista esityksistä. Juhlassakaan ei voi unohtaa ikääntyneiden edunvalvontaa. Juhlapuheen piti vanhusasiainvaltuutettu Päivi Topo, joka toi esiin, miten monia erilaisia ongelmia liittyy ikääntyneiden asemaan.

60 vuotta vanha yhdistys ei ole aivan tavallinen. Jotta yhdistys voi toimia elinvoimaisena, sen toiminnalle ja tavoitteille tulee yhteiskunnassa olla tarve. Me toimimme ikääntyneiden syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Yli 65-vuotiaiden määrä ja suhteellinen osuus väestöstä kasvaa nopeasti. Tämä lisää tarvetta järjestää vapaaehtoisvoimin ikääntyneiden palveluita.

Julkisten vanhuspalveluiden järjestämisvastuu on pääosin siirretty hyvinvointialueille. Kuntien tehtäväksi jäi kuitenkin edistää ikääntyneiden hyvinvointia. Julkisten terveydenhoitopalveluiden sekä ikääntyneiden hoivakoti- ym. palveluiden rahoitusta on kuitenkin leikattu ja tullaan leikkaamaan lisää nykyisen hallituksen toimesta. Tätä perustellaan valtion velkaantumisen vähentämisellä. Tehdyt ja nyt esitettävät leikkaukset koskevat pahiten pienituloisia – eläkeläisiä, työttömiä ja lapsiperheitä. Aseisiin ja varustautumiseen budjetoidaan lisää verovaroja. Vaikka maailmantilanne onkin synkkä, riittäisi Suomen turvallisuuden takaamaan varmaan pienempikin varustelubudjetti.

Tämä tilanne asettaa yhdistyksellemme uusia haasteita, joihin on vastattava. Pyrimme toimintamme monipuolistamiseen ja olemmekin perustaneet uusia kerhoja ja aktivoineet aiemmin toimintansa aloittaneita. Keramiikkakerho, uudet taidekerhot sekä lukupiiri ovat tästä esimerkkejä. Kaavailemme myös elokuvakerhon perustamista. Myös retkiä ja teatteri- ja konserttivierailuita tullaan lisäämään. Kerhotoiminta ja yhdistyksen tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tietenkin jäsenedut kuuluvat vain jäsenille, mutta ketään ei käännytetä pois toiminnan piiristä.

Parhaiten jäsenistön ja ikääntyneiden toiveet ja tarpeet tietää jäsenistö. Tulemmekin selvittämään, mitä meiltä toivotaan, tekemällä jäsenkyselyn. Toiveiden pohjalta on helpompi kehittää yhdistystä

Espoossa 6.9.2024

Heikki Lenkkeri

Puheenjohtaja

← Artikkeli: Takaisin ajankohtaisiin

Ajankohtaista

HYVÄ MIELI JA RENTOUTUMINEN

Etelä-Espoon eläkeläisten taidekerho voitti jaetun 1. sijan Eläkeläiset ry:n järjestämässä muistelukilpailussa.Palkintona saimme Hyvä mieli ja rentoutuminen -kurssin, ohjaana[...]